|
|
Drumul Vinului in Moldova
Este lesne cunoscut inca din timpurile starvechi ca pe podgoriile moldovenesti se obtin roade bogate de struguri de masa, cu valoroase calitati curativ-dietetice, precum si vinuri naturale pentru cele mai rafinate gusturi. Aici fiecare oaspete a Republicii poate gusta din dulceata, aroma, buchetul atit a vinurilor din soiuri europene recunoscute, cum sint Chardonnay, Pinot, Riesling, Cabernet, Aligote, cit si din vinuri de calitate autohtone, din struguri de Rara Neagra, Feteasca, Plavai.
Denumirile acestor bauturi se atribuie fie conform denumirei vitei de vie a carei roada a fost utilizata pentru producerea vinului respective, fie conform denumirii vinariei. Vinariile Moldovenesti, Purcari, Cricova, Ciumai, Romanesti, Cojusna, Milestii Mici si Vinurile Moldovei s-au facut cunoscute pe piata internationala, fiind deopotriva pretuite atit la mesele regale cit si pe mesele fiecarui din noi, in saloanele de lux si la expozitii.
La Cricova, cea mai renumita vinarie amplasata la doar 20km de Chisinau, se gaseste cel mai mare beci din lume unde vizitatorul se poate plimba pe strazile unui adevarat oras subteran al vinificatorilor. Lungimea totala a strazilor numara peste 100 km. Aici se gaseste una dintre cele mai impunatoare colectii de vinuri de origine din tara (de peste 3000000 dal.) pastrata pe o lungimea totala a strazilor numara peste 100 km si cu sali spatioase de degustare. "Calitatea este o traditie",este deviza vinificatorilor autohtoni.
Vizitatorul va fi intimpinat cu bunavointa si ospitalitate in fiecare din cele citeva zeci de vinarii incluse in Drumul moldovenesc al vinului. Fiecariua I se va oferi posibilitatea posibilitatea de a aprecia, intr-o atmosfera dionisiaca, si solicita vinul care i se potriveste cel mai bine. Productia vitivinicola a Moldovei este foarta diversa si complexa, de aceea toate vinurile moldovei nu au similitudini. De exemplu, vinurile din Milestii Mici, pe parcursul anilor, obtin in subteranele de piatra de circa 50 km lungime un gust innobilat.
La Cojusna, cei ce cunosc arta vinului si pot aprecia veridic calitatea acestuia vor descoperi un buchet de vinuri care aminteste de tandretea si dinamismul unui joc moldovenesc. La Purcari sau Ciumai degustarile devin o adevarata sezatoare pentru cel care a incercat macar o clipa sa patrunda in tainele acestor bauturi dumnezeiesti... In Moldova o bautura tare se numeste divin, aceasta este similara cu coniacul, avind un gust si buchet nemaipomenit. Pentru a transforma vinul in divin acesta este pastrat mai multa vreme in butoaie de stejar, pina cind obtine culoarea chihlimbarului, prospetimea licarului din roua matinala, puritatea naturala, vigoarea solului bogat si o aroma implinita. Divinurile moldovenesti de la Chisinau, Calarasi, Bardar, Balti, Tiraspol sau de la alte vinarii confirma maiestria vinificatorilor din Moldova.
Drumul Vinului va va ajuta sa cunoasteti si descoperiti traditiile de secole in vinificartie si insasicel mai Moldova - unica tara de pe harta lumii care seamana cu un strugure de vita de vie!
|
|